NOTA DE PREMSA

II Fira de les Merdes, Manlleu 16 de Setembre de 2017

Les entitats i col.lectius organitzadors de la Fira conviden tothom a participar d'aquesta segona edició que tindrà lloc el dissabte 16 de setembre  a l’embarcador del Ter i al Museu Industrial del Ter a Manlleu a partir de les 11del matí i fins el vespre. Convoquem premsa a les 11:00 matí, que és quan tindrà lloc la presentació.

Tot un seguit d’activitats ben variades faran de la diada una jornada de gaudi i també de reflexió a l’entorn dels múltiples conflictes ambientals que existixen a Catalunya. Serà una jornada per a conèixer inquietuds dels diferents col·lectius, en alguns casos grups ecologistes i en altres casos grups de veïns o persones afectades.
Micro obert, concurs de vídeos, activitats infantils, parades d’entitats, animació, espai reflexió entitats, taula rodona amb experts… són actes que hi tindran lloc.

Les entitats organitzadores de la Fira són: el Grup de Defensa del Ter, Lluçanés Viu, Justícia Alimentària Global (Antics Veterinaris sense fronteres), Plataforma per la qualitat de l'aire (PQA), Salvem els Plans  de Conill, Càrniques en Lluita, l'ODG, Aturem el Polígon de la Carretera de les Llosses

A la primera fira de les Merdes que es celebrà a la Figuerosa l’any passat, l'objectiu era situar els diferents conflictes ambientals al mapa de Catalunya. Arran d'aquest mapeig i, al fer la posada en comú de les problemàtiques, vam arribar a un seguit de conclusions:

• Els conflictes soci-ambientals no entenen de fronteres territorials. La contaminació atmosfèrica es desplaça afectant diferents zones del principat o la contaminació d'aqüífers pot impactar molts quilòmetres enllà del focus d'emissió. Així, alguns conflictes poden semblar estrictament locals quan en veritat no ho són. A Catalunya tenim un munt de conflictes d'aquest caràcter. La gran majoria de població catalana respira un aire perjudicial per la salut degut a l'elevada densitat de trànsit privat. En comarques com Osona, la meitat de les fonts no són potables degut a l'efecte dels purins. Podríem enumerar una llarga llista de focus de toxicitat des dels llots del embassament de Flix fins als nitrats dels aqüífers de l'Empordà, passant per l'abocador de Tivissa. Però sovint, les lluites que s'hi encaren continuen tenint un enfoc molt local.

• Compartint experiències constatem que la immensa majoria d'aquests conflictes soci-ambientals parteixen de la mateixa base: un model econòmic que prioritza el benefici econòmic privat enfront de l'interès comú. Aquesta lògica d'espoli no només està deteriorant el territori i les condicions laborals i de vida de les majories socials, també té unes conseqüències cada vegada més greus sobre el nostre estat de salut.. Creiem que una major connexió entre nosaltres i el fet de compartir experiències, propostes i relat ens pot enfortir. Per això, les entitats que formem part de la comissió organitzadora d'aquesta segona Fira pretenem amb aquesta iniciativa crear un espai adequat per conèixer-nos, compartir relat, enxarxar-nos i empoderar-nos. Volem pensar conjuntament estratègies d'incidència política i comunicativa transformadores.

En aquesta segona edició, amb la col·laboració de les entitats noves, es farà una actualització del Mapa de les Merdes de Catalunya que es troba penjat a la xarxa.

Per a més informació podeu contactar per mitjà del nostre correu : segonafiramerdes@gmail.com i del telèfon 650677488.
Us esperem!

Comentaris